Pages

Friday, November 18, 2011

Treis-Athlioi by Jean Ajean





Οι "τρισάθλιοι" είναι ένα φωτογραφικό έργο. Πήρε το όνομά του από τους τρεις άθλιους που δεν είναι άλλοι από το φωτογράφο, τους φωτογραφικούς του ήρωες και τους θεατές των φωτογραφιών.
Το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, ενός ισόβιου εξόριστου της φωτογραφίας, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τους ήρωές του στην κοινωνία, και επιπλέον μελετά την επίδραση των πράξεων των ηρώων του για χάρη της κοινωνικής αναγνώρισης τους. Στο φωτογραφικό αυτό έργο εξετάζεται η φύση του καλού και του κακού και ο φωτογραφικός νόμος σε μία εκτεταμένη ιστορία που περιλαμβάνει θέματα όπως την ιστορία των λαών της λεκάνης της μεσογείου, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, το νόμο, τη θρησκεία και τα είδη και τη φύση του έρωτα.
Το φωτογραφικό αυτό έργο ο φωτογράφος το εμπνεύστηκε από τον υπαρκτό εαυτό του, ο οποίος κατείχε και τις τρεις ιδιότητες τόσο του φωτογράφου, όσο και του φωτογραφικού ήρωα αλλά και του θεατή.
Οι τρισάθλιοι περιλαμβάνουν μία σειρά ιστοριών, συνδετικός άξονας των οποίων είναι αυτή του φωτογραφικού εξόριστου Γιάννη Αγιάννη, γνωστού στους φωτογραφικούς κύκλους με τον αριθμό 111, ο οποίος μεταμορφώνεται πότε σε παπά, πότε σε γυμνιστή, πότε σε πολιτικό και πότε σε κακομαθημένο πλουσιόπαιδο χωρίς όμως να μπορεί να ξεφύγει από τον πραγματικό εαυτό αυτών που υποδύεται. Στο τέλος, είναι εμφανές ποιος είναι ποιός, και αν και ο καθένας μας μπορεί να υποδύεται πως είναι κάποιος άλλος, εν τέλει υπερισχύει η γύμνια μας...



Συνεχίζεται...

1 comment: